Albanië

Albanië ligt aan de zuidkant van de Balkan en ligt ingeklemd tussen Montenegro, Kosovo, Macedonië, Griekenland en de Adriatische zee. Ruim 3 miljoen inwoners wonen vooral aan de westkust van het land, het oosten wordt gekenmerkt door bergen. Grote delen van Albanië hebben een mediterraan klimaat met droge en hete zomers en milde en natte winters.

250px-albania_netherlands_locator-svgtiranna-en-durres

Als republiek wordt het land gestuurd door een volksvertegenwoordiging met een parlement. Sinds 2014 is het land kandidaat lid van de Europese Unie, hoewel het nog jaren kan duren voordat het lidmaatschap een feit is. Economisch gezien is het land één van de armste van Europa. Een groot deel werkt in de landbouwsector of in de industrie rondom de vele delfstoffen die aanwezig zijn. Spoorverbindingen zijn in slechte staat, het wegennetwerk is niet altijd in goede staat.

In 1967 werd Albanië uitgeroepen tot atheïstische staat en tot 1990 waren kerken en moskeeën verboden en religieuze uitingen strafbaar. Dit is nog steeds merkbaar, want hoewel er veel aanhangers zijn van de Islam (57%), Rooms-katholiek (10%) Albanees-orthodox (7%), is lang niet iedereen hier praktisch mee bezig. Overige christen groepen zijn slechts een klein deel (0.7%) van de bevolking.

durazzo_il_porto_aereaimg_6377

Dürres (± 120.000) is na de hoofdstad Tirana (ruim 600.000), de belangrijkste stad van Albanië. Dit komt voornamelijk door de haven, waar ook de veerboot uit Italië aankomt. De stad is gesticht door Griekse kolonisten en in het centrum zijn daar nog sporen van zichtbaar. Tirana ligt op een klein uur rijden.

Advertenties